Seo 2014 önerileri ve Seo yeniliklerinden aklıma gelenleri kısaca bir toparlamak istedim.
2014 Yılında Google nelere önem veriyor, web sitemin sıralamalarda yükselmesi için neler yapmam gerekiyor diyorsanız aşağıdaki önerileri dikkate almanızı, sitenizde uygulamanızı, ben bu işlerden anlamam diyorsanız web tasarımcınız ile konuşarak uygulatmanızı öneririm.
Aşağıdaki maddelerden bazıları öneri niteliği taşımakta olup bazı maddeler ise bilgilenmeniz açısından yazılmıştır.
- * Anahtar kelimenin alan adında geçmesinin önemi azaldı. Sadece tescil ettirdiğiniz alan adındaki anahtar kelime ile zirvede çıkmayı unutun. Basit kelimelerde bir dereceye girmeniz muktedir olsa bile rekabet gücü yüksek bir anahtar kelime domain sıralamalarda 3, 4, 5 nci sayfalarda yer alabilir.
- * Yaşlı domainlere hürmet azaldı. Domain yaşı ve sitenin eski olması hatırı sayılırlık değerini yitirdi. Yeni tescil edilmiş bir domain ile açılan yeni bir site de çok kısa sürede eski sitelerin üstüne yerleşebilir. Geçmişi kirli domainlerden kaçının ve domain tescil ettirmeden önce mutlaka detaylı bir araştırma yapın.
- * Backlink sayısının fazla olması değil kaliteli ve kalıcı backlink çıkışları önem arz etmektedir. 1 tane pagerank değeri 5 olan siteden gelen bağlantı, 100 tane pr değeri 1 olan bağlantıdan iyidir.
- * Önceki algoritmalarda Pagerank (site popüleritesi) sıralamalarda önemli rol oynarken yerini Trustrank'e (içerik kalitesi) bıraktı. Pr değeri yüksek bir çok sitenin Pr değeri düşük sitelerin altında gelmesi bunun en iyi örneği. Bu demek değildir ki pagerank tamamen önemsiz. Biliyorsunuz pagerank değerinizi yükselten en önemli faktör backlinklerdi. Fakat artık pagerank=backlink+trustrank olarak değerlendirilmekte.
- * Özgün ve güncel içerik, site kalitesini ve sıralamasını etkileyen en önemli değerlerden biridir. Fakat, sadece sayfa sayınızı yükseltmek için oluşturduğunuz kısa makalelerden kaçının. Unutmayın ki; Google'da emeğe saygı göstermektedir.
- * Sosyal medya araçları ve etkin kullanımı önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle Google+ paylaşımları ve referanslarına Google ayrı bir önem veriyor. Google plus'ı en yaygın kullanılan sosyal platform haline getirebilmek için arama sonuçlarında gösterime sunuyor.
- * Google kişiselleştirilmiş search yapıyorsanız arama sorgularında bulunduğunuz şehir ve lokasyonunuza en yakın sonuçlar görüntülenmektedir. İstanbul ve Ankara sorgulamalarında listelenen sonuçlar farklılık gösterebilir. Google bu sayede kullanıcıya kolaylık sunmayı amaçlasa da, asıl amaç Google ilk sayfayı daha değerli hale getirebilmek. Farklı sonuçlarla daha fazla rekabet elde ederek reklam gelirlerini arttırabilecek. Yani önceden Türkiye'nin ilk 10'u listelenirken şimdi her ilin ilk 10'u listelenecek.
- * Arama sonuçlarında üst sıralarda listelenen sayfaların link yapısına bakarsak Sef url ve önemini daha iyi idrak edebiliriz. Sef url sadece dinamik siteler için uygulanmaktadır. Eğer statik siteye sahipseniz oluşturulan .htm ve .html dosyaların ismi sayfa başlığınız ile aynı olsun.
- * Title ve description SEO’da çok önemli bir kriter. Bu yüzden her sayfa için mutlaka farklı yapılandırılarak kullanılmalıdır.
- * Başlıklarınızı etkili ve anlamlı kelimelerden oluşturun. Önem sırasına göre sola dayalı, uzun kuyruklu başlıklar kullanın. Örneğin; "Erkek ayakkabısı" yerine "Erkek ayakkabısı modelleri 2014 fiyatları Ankara" gibi. Bu sayede erkek ayakkabısı kelimesinde çıkmasanız bile "erkek ayakkabısı modelleri 2014", "erkek ayakkabısı ankara", "erkek ayakkabısı fiyatları 2014" gibi aramalarda bulunma ihtimaliniz yüksek olur.
- * Ziyaretçilerinizin sitenizde geçirdikleri süre ve gezdikleri sayfa sayısı da göz ardı edilmemeli. Sitenize giren hemen terk ediyorsa bu sizin için eksi puandır ve zamanla aşağı doğru kayabilirsiniz. Bu yüzden ziyaretçilerin ilgisini çekecek, kaliteli ve doğru içeriklere yönelin. Hangi sayfada ne kadar zaman geçirilmiş öğrenmek için mutlaka Google Analytic hesabı oluşturun.
- * Web yönetici hesabı oluşturun ve Google tarafından size önerilen yönergeleri uygulamaya çalışın.
- * Sayfalarınızın link düzenine önem verin. Sitenizi ziyaret edenler içinde kaybolmamalı. Diğer sayfalarda gözüne çarpmalı, merak etmeli ve bakmalı. Ziyaretçiniz sitenizde ne kadar oyalanır ve vakit geçirirse siteniz açısından o kadar iyidir.
- * Hız testi yapın. Sayfalarınızı iyi optimize ederek hızlı açılmasını sağlayın. CSS stil dosyaları kullanın, gereksiz kodlamalardan kaçının ve resimlerinizi optimize ederek boyutlarını küçültün. Arama motorları ve ziyaretçiler hızlı açılan siteleri sever.
- * Google ceza filtrelerine düşmek istemiyorsanız; Hile yapmayın, dürüst olun, anlaşılır olun.